Slut med polarkulde og træk i Maskinfabrikken Nordmark

den 18 september 2018

Et specialdesignet strålevarmeanlæg fra Neotherm har forbedret arbejdsmiljøet væsentligt på Maskinfabrikken Nordmark i Sæby.

Image title

Et specialdesignet strålevarmeanlæg fra Neotherm har forbedret arbejdsmiljøet væsentligt på Maskinfabrikken Nordmark i Sæby, der har specialiseret sig i at bearbejde store stålemner til bl.a. vindmølleindustrien. De tonstunge kolde stålemner, der trækkes ind i hallen til bearbejdning, opvarmes med rekordfart af strålevarmepaneler i loftet. 

”I vores gamle produktionshal med traditionel opvarmning var vinterhalvåret ikke behageligt. Vi havde meget store temperaturudsving, når vores stålemner på op til 40 tons pr. stk. kom ind, efter de havde stået udenfor i frostgrader. Det var som om disse kolde emner spiste varmen, hvilket resulterede i en meget stor kuldeudstråling og ubehagelig træk,” fortæller direktør Michael Jacobsen, Maskinfabrikken Nordmark A/S. 

Image title"Temperaturen er stabiliseret efter et par timer, når vi trækker de kolde stålemner ind, hvor vi tidligere oplevede træk i produktionsområderne i flere døgn på grund af kuldeudstrålingen".

Nu sikrer strålevarmepanelerne i loftet en konstant temperatur på 20°, og da strålevarmen fungerer på den måde, at den opvarmer tingene i rummet og ikke kun luften, oplever medarbejderne heller ingen træk men en mere behagelig stillestående luft i hallen. 

Anlægget er specialdesignet til opgaven med kortlægning af særlige zoner i produktionsområdet, som kunne være kritiske, når de kolde emner bliver trukket ind, og i disse zoner er strålevarmepanelets effekt dimensioneret specifikt til zonen. 

”Denne zoneopdeling har helt sikket givet os en bedre komfort. Faktisk er temperaturen stabiliseret efter et par timer, når vi trækker de kolde stålemner ind, hvor vi tidligere oplevede træk i produktionsområderne i flere døgn på grund af kuldeudstrålingen". Løsningen har helt klart givet et bedre arbejdsmiljø for mine ansatte,” siger Michael Jacobsen.

Image title

Stor energibesparelse 

Oven i det bedre arbejdsmiljø har Nordmark fået en stor gevinst i energi-besparelse ved at flytte produktionen fra den gamle fabrik til den nye med strålevarme, selvom den nye er dobbelt så stor. Det årlige energiforbrug er gået fra 700.000 til 250.000 kr. 

Besparelsen er et mix af bedre bygningsfaciliteter og opvarmningsform. Der ville også have været en energibesparelse, hvis man havde valgt traditionel luftopvarmning (kaloriferer) i den nye fabrikshal, men besparelsen havde ikke været så stor. Strålevarme er generelt meget energiøkonomisk i drift. Typisk ligger besparelsen på cirka 25 % i forhold til almindelig luftopvarmning. 

Med i projektet var to nye lagerhaller på hver 400 m2. Her blev der valgt gasstrålevarme, fordi Nordmark ønskede en ekstrem hurtig reaktionstid fra kold til varm - og en meget koncentreret varme. Hallen er ikke altid opvarmet og tages kun i brug til specielle opgaver, hvorfor der kræves varme her og nu. 


Klik og læs hele casen
Laddar
Laddar